Vinprovning

Snart landar vi i Australien och det är på tiden att vi börjar lära oss lite om landets kultur. Med tanke på att det är helg kändes det som ett självklart val att börja med vinkulturen. Sagt och gjort, två förpackningar med australienskt vin införskaffades. 

Det röda vinet är gjort av den blå druvsorten syrah (eller shiraz som den kallas i Australien, Sydafrika och Chile). Efter ett par glas kan jag konstatera att vinets smak är ungdomlig, fruktig och med en aningen bränd smak med inslag av mörka bär och vanilj. På det stora hela ett mycket gott vin som förmodligen ska avnjutas till en rejäl portion kängurubiff. 

Nu över till vin nummer två, som är ett vitt vin. Vinet är gjort på den omåttligt populära gröna druvsorten chardonnay som härstammar från Frankrike. Chardonnay är en av de tre tillåtna druvor som får förekomma i champagne. Vinet är torrt, fruktigt och har en ungdomlig smak med inslag av tropisk frukt och majs. Passar perfekt till exemeplvis en skaldjurstoast eller en påse med grillchips.


image6


Nu har jag endast valt ut två viner och slutresultatet är därmed inte representativt för hela den australienska vinkulturen, men av det jag har testat så har australienarna lyckats väldigt väl med denna gudabenådade dryck. 

Jag hoppas att detta inslag kan bli en tradition och jag hoppas framför allt att ni är redo för en ny del av denna spnnande följetong. I nästa avsnitt som kommer publiceras om en dryg vecka kommer vi att gå igenom den spännande öl-kulturen och denna gång kommer vi inte att rapportera från en halvtom lägenhet på Grenadjärsgatan utan från en gnistrande sandstrand i Surfers paradise eller från en sjaskig western-bar i King's Cross.


A tout à l´heure !

Snart...

Här kommer ni att kunna följa vår resa de följande månaderna och vi ska göra vårt bästa för att uppdatera med text och bild så ofta vi kan.

Om sex dagar, det vill säga den andra December sätter vi oss på det stora silverglänsande vidundret till plan som under de närmsta 26 timmarna ska fungera som vårt hem. Någon gång under måndagen kommer vi att landa i Sydney där det förhoppningsvis kommer att stå en bil som ska transportera oss till Alfred Park Budget Accommodation.


Buono, il brutto, il cattivo
(vem som är vem får ni klura ut sjäva)


RSS 2.0