Oväder

I skrivande stund sitter vi på innerbalkongen denna söndagskväll och blickar ut över ett regnigt Sydney. Fredagen var riktigt fin och den tillbringade vi på Bondi Beach för att sedan gå ut en sväng på en klubb som heter Side Bar här i Sydney. Lördagen var även den rätt fin men inte tillräckligt för att vi skulle åka ut till stranden så vi la oss i en närliggande park och solade och spelade gris med Simons flip-floptoffla.

Eftersom vi underskattade solen och överskattade solkrämen så är vi lite lätt brända, men vill man vara fin så får man lida pin och det kommer försvinna så småningom och en gyllenbrun bränna kommer att infinna sig. Hur som helst så har dagen varit väldigt lugn. Söndagar är aldrig bra, oavsett var man befinner sig och hur arbetslös man än är den följande veckan.

Värt att nämna är att en turist blivit hajbiten i Bondi i fredagskväll, så vi har laddat iPodsen med Jaws-temat så vi är redo nästa gång vi ska dit (kanske på tisdag).

Till vänner och familj: Vi hann tyvärr inte skicka några riktiga julkort, men håll utkik i mail-boxen när det börjar närma sig den 24:e så kanske det dimper ner ett juligt e-post.

   

Blöta hälsningar från

Simon, Joe och Berra

Kommentarer
Postat av: Herr W

Hej,
måste tråka er med lite allvar - den Australiensiska solen är farlig - läs info nedan, bruna kommer ni bli ändå utan att ligga med bara kroppar:
Förändrade solvanor är den främsta orsaken till att hudcancern malignt melanom ökar. Idag upptäcks över 2.000 per år enbart i Sverige. Malignt melanom är en av de cancerformer som ökar snabbast.

Andra solrelaterade hudcancertyper är basalcellscancer och skivepitelcancer. De är ännu vanligare än malignt melanom, men är i regel enklare att bota. Basalcellscancer kan exempelvis oftast botas med en mindre hudoperation. Även om basalcellscancer kommer tillbaka är patientens hälsa sällan hotad.

Det är solens osynliga ultravioletta ljus som kan skada hudcellerna och sätta igång en process som leder till hudcancer. Barnens hudceller är extra känsliga. En eller flera kraftiga brännskador av solen under barndomen kan resultera i malignt melanom i vuxen ålder. Sannolikt har också den totala mängden UVA och UVB betydelse.

Det ultravioletta ljus, UV, som når marken är av två slag. UVA är den strålning som stimulerar pigmentcellernas produktion av färgämnet melanin. Det gör huden mer eller mindre brun och skapar en skyddsbarriär mot solljuset. De hudtyper som lätt blir bruna har inte fler pigmentceller än andra, cellerna är bara mer aktiva.

Det bästa skyddet mot solen är kläder. En tunn tröja, ett par sköna byxor och en keps eller solhatt räcker bra som skydd. Men det gäller också att undvika solen när den är som starkast, dvs mellan klockan 11 och 15. Stanna inomhus eller sitt i skuggan under dessa timmar.

För de delar av huden som inte kan skyddas med kläder bör man använda solskyddsmedel. Använd vattenfast solskyddsmedel med hög faktor (mer än 15) och som skyddar mot både UVA och UVB. Det är viktigt med ett tjockt lager om det ska ha någon effekt. Upprepa efter några timmar eller efter bad. Var speciellt noga med sätta på barnen kläder som skydd mot solen.

Ha det så gott !

2007-12-16 @ 21:04:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0